Novi Sad
09.12.2022.
13:01 > 13:10
U novosadskim vrtićima ove godine još uvek nije bilo epidemije streptokoka, ni bolesti koje one izazivaju, gde se ističe česti šarlah.
  • @NN i @SS

    09.12.2022 16:47
    @SS je u pravu. Ne postoji vakcina za šarlah (nit je ikad postojala), samo, za razliku od nekih prošlih vremena, sada imamo bolje antibiotike. Prevencija je klasična - higijena, fizička distanca.
  • SS

    09.12.2022 15:27
    Vakcina za sarlah?
    @NN, koja je to vakcina protiv sarlaha? Slazem se da se ponovo pojavljuju bolesti koje su iskorenjene zbog toga sto su roditelji prestali da vakcinisu decu, ali nisam siguran da za sarlah uopste postoji vakcina. Postoji neka za prevenciju pneumonije od streptokoka, obavezna je poslednjih par godina, ne znam da l je to ta.
  • NN

    09.12.2022 14:26
    šarlah
    Šarlah je bio potpuno zaboravljena bolest, nije nimalo bezazlen, a može biti i smrtonosan; bio je jedna od onih bolesti (još uvek je) protiv kojih su se deca obavezno vakcinisala! Za to što se pojavio posle sedamdesetak godina treba da zahvalimo pametnim roditeljima koji manifestuju neka prađanska prava ne vakcinišući svoju decu! Naravno, svako ima puno pravo da bude glup, neobrazovan i slično, ali nema pravo da na taj način dovodi u opasnost druge, i to decu! U stvari, ni svoju decu! Deca su sada kao naročito zaštićena, pa bi o tome trebalo razmisliti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna